Din trecut

Un bagaj numit trecut (partea I)

on
iulie 5, 2017

Hai să facem o călătorie împreună, o călătorie în copilăria ta.

Fiecare dintre noi cară cu el un „bagaj”. Bagajul meu poate e mai mare sau mai greu decât al tău. Sau poate al tău e mai greu sau mai voluminos decât al prietenului sau prietenei tale. Bagajul tău poate are în el haine mai frumoase și mai colorate decât ale mele. Hainele din bagajul meu poate sunt mai negre sau mai urâte sau mai murdare decât ale celui de lângă mine. Și lista poate continua.

Bagajul acesta reprezintă trecutul meu sau al tău, al tuturor. Hainele din el sunt amintirile noastre. Toți îl cărăm cu noi, fie că ne dăm seama, fie că nu. Și nu trebuie să facem o comparație între bagajele noastre, nu avem cum, pentru că fiecare are bagajul diferit, iar greutatea lui o percepem în funcție de puterea noastră de a-l căra, precum și de ceea ce alegem să vedem în el: doar hainele murdare? Doar hainele negre? Dacă doar ne comparăm bagajele, nu vom ajunge decât să ne autovictimizăm și îi judecăm pe cei de lângă noi, îndepărtându-ne atenția de pe bagajul nostru. Diferența nu constă în forma sau dimensiunea bagajului, ci în modul în care îl percepe fiecare, în puterea fiecăruia de a-i face față, de a-l căra.

Aud multe persoane spunând „trecutul e la trecut”. Da, parțial este adevărat. Dar nu poți ignora trecutul sau copilăria, este parte din tine, acest trecut, această copilărie a format adultul care ești astăzi. Dacă doar accepți ideea că trecutul e la trecut, fără să-ți pui niciun fel de întrebare, ești o persoană „înțepenită”, care repetă aceleași greșeli și nu evoluează, nu învață din lecțiile pe care i le oferă viața. Din contră, se adâncește din ce în ce mai mult în negura autovictmizării și a răutății, a răzbunării și a învinovățirii celor din jur. Bagajul, cu haine cu tot, a rămas înțepenit în subconștientul tău, fie că vrei, fie că nu. Dar, ca adult, deții controlul asupra ta și tu singur alegi, în gândirea ta, să fii cine dorești să fii. Să te rupi de orice rău și insultă din copilărie, să întorci tot răul întotdeauna invers și să obții numai rezultate pozitive.

Un exemplu pe care-l folosesc destul de des este acesta: să zicem că un copil este împins sau cade în apă. Se sperie foarte rău, mai-mai să se înece, dar este salvat. Anii trec și copilul devine adult. Logic, îi este foarte teamă de apă. Acceptă acest lucru și se ferește de apă cât de mult poate și nu face nimic în acest sens! Și uneori o spune tare și răspicat, poate chiar nervos că nimeni nu îl înțelege că îi este teamă de apă, când, de fapt, cineva îi întinde o mână pentru a-l ajuta să-și depășească teama și să descopere frumusețea apei, a înotatului, a râsului în apă… Acesta este cazul persoanelor care spun „trecutul este la trecut”. Ele nu vindecă, doar acceptă. Ele nu înfruntă, doar trăiesc împinse așa, de inerția unei noi zile. Pe de altă parte, există și acele persoane care spun „OK, am căzut în apă! S-a întâmplat de mult, nu am pățit nimic! Ce ar fi să încerc să intru în apă?” Și se bucură că are atâția oameni în jur care îl încurajează și capătă încredere. Dar încrederea trebuie să vină din interiorul său. Până nu este convins în adâncul ființei sale că poate reuși, degeaba este înconjurat de atâția oameni dragi care îi aduc încurajări. În această a doua situație este nevoie de mult curaj, de multă încredere. În această a doua situație, persoana alege să ia întâmplarea din copilărie ca pe o lecție de viață și să se elibereze, să-și depășească limitele. Și intră în apă. Observă că e plăcut. Se adâncește mai mult. Există teamă, dar continuă, pentru că pare-se că teama se micește. Are încredere în primul rând în propriile forțe și apoi în apă, devenind conștientă că este plăcut. Se lasă pe spate, în voia apei și vede că nu se întâmplă nimic rău. Din contră, apa e atât de distractivă, atât de relaxantă! Apa e eliberatoare! Teama dispare și apare o bucurie pe care a ratat-o în toți anii în care s-a temut de apă. Numărul persoanelor care au curajul să înfrunte apa și să se bucure de ea după ce apa respectivă i-a speriat este, din păcate, mai mic, după părerea mea. Nu este neapărat un lucru rău, doar că, lăsăm în general să ne doboare fricile și lipsa de încredere în propria persoană, în propriile forțe. Ambele situații sunt absolut normale și nimeni nu este de condamnat, totul pleacă din trecut, din copilărie, din modul cum ne vedem pe noi înșine, pentru că tot ceea ce ni s-a spus în copilărie ajungem să credem din adâncul ființei noastre că este și adevărat.

Tu ce alegi? Înoți sau rămâi procrastinat în același tipar repetitiv  în timp ce viața trece pe lângă tine?

Apa din acest exemplu reprezintă viața. Îndrăznește să înoți, viața este frumoasă! Viața este așa cum vrei tu să fie!

Va continua….

TAGS
RELATED POSTS
21 Comments
  1. Răspunde

    Iosif

    noiembrie 1, 2017

    Acest articol mi-a amintit de copilarie,când, pe la 7 ani, stând pe malul Somesului am cazut cu capul în jos în apa destul de adânca, afundându-ma în aluviunile de pe fundul apei si scapând cu viata ca printr-un miracol. Totusi niciodata nu mi-a fost frica de apa si foc, dimpotriva,în copilarie eram si cam piroman. 🙂

  2. Răspunde

    Luca Raluca

    februarie 27, 2018

    Ce articol frumos! Imi place tare mult maniera ta de a ne transmite trairile tale!

    • Răspunde

      MindCocktail

      februarie 28, 2018

      Ooo, ce frumos! Îți mulțumesc tare mult!

  3. Răspunde

    Denisa

    februarie 27, 2018

    Foarte dragut articolul tau. Intr-adevar trecutul chiar daca e trecut nu trebuie sa il ignoram pentru ca cel mai probabil am invatat ceva din el 😊.

    • Răspunde

      MindCocktail

      februarie 28, 2018

      Mulțumesc! Da, așa este. 😊

  4. Răspunde

    Mihaela Curea

    februarie 27, 2018

    Ține de ambițiile fiecărui om dacă vrea să înoate sau să nu se bucure de apă.
    Pentru a te bucura de viață, trebuie să te cunoști bine și să te autoeduci la fiecare pas. Nu e ușor, dar e necesar pentru a avea o viață frumoasă.

    • Răspunde

      MindCocktail

      februarie 28, 2018

      Foarte adevărat!

  5. Răspunde

    Ioana S. Pavel

    februarie 28, 2018

    Nu regret nimic din trecut, mare parte din experiente mi-au servit drept lectii de viata si au ajutat la dezvoltarea mea, m-au condus spre cine sunt astazi! 🙂

    • Răspunde

      MindCocktail

      februarie 28, 2018

      Foarte frumos spus! Tot așa gândesc și eu. Conștientizăm greșelile și învățăm din ele, pentru că regretele nu sunt constructive.

  6. Răspunde

    Miss R

    februarie 28, 2018

    Imi place mult ce transmiti prin articolele tale. De multe ori, recunosc, incerc pe cat posibil sa uit anumite pasaje din trecutul meu.

    • Răspunde

      MindCocktail

      februarie 28, 2018

      Îți mulțumesc pentru apreciere. Cred că toți avem astfel de pasaje. Nu știu dacă trebuie „uitate” sau mai degrabă „vindecate”, pentru că ele lasă urme în adultul de astăzi.

  7. Răspunde

    Mihuț

    februarie 28, 2018

    Foarte dragut articolul. Cand eram mica, sub 10 ani, am avut si eu o experienta urata cu apa si mi-a fost frica de apa mult timp. Dar vara trecuta mi-am luat inima in dinti si am reusit sa fac snorkeling si scufundari. Mi-a placut mult si sunt foarte mandra de mine. Abia astept sa vina vara ca sa repet experienta. 😍

    • Răspunde

      MindCocktail

      februarie 28, 2018

      Mă bucur să aud acest lucru, felicitări! Ai motive să fii mândră. Ar fi atât de eliberator să procedăm astfel și cu alte frici pe care le avem, nu? 🙂

  8. Răspunde

    Rokolla

    martie 1, 2018

    Copilăria face parte din tine. Te marchează in bine sau in rău și nu ai cum sa uiți acele amintiri.
    Fricile se înving treptat. Nimeni nu trebuie sa te forțeze si singur trebuie sa realizezi când treci de acel prag

    • Răspunde

      MindCocktail

      martie 1, 2018

      Foarte frumos spus. :*

  9. Răspunde

    Anca

    martie 1, 2018

    Viata e asa cum am vrut sa fie, buna, rea asa am format-o eu…

    • Răspunde

      MindCocktail

      martie 1, 2018

      Foarte adevărat!

  10. Răspunde

    Catalina Coman

    martie 1, 2018

    Trecutul nu e doar trecut. Trecutul ne modeleaza, ne formeaza. Noi suntem singurii care putem alege de ce anume sa ne lasam afectati si influentati.

    • Răspunde

      MindCocktail

      martie 1, 2018

      Corect!

  11. Răspunde

    Daniela Oţet

    martie 1, 2018

    Astept cu mare drag continuarea!

LEAVE A COMMENT

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ELVIRA TANASESCU
CRAIOVA

Eu sunt… eu. O ființă umană. O femeie din milioanele și milioanele de femei. Poate ai trecut pe lângă mine pe stradă. Poate m-ai făcut să plâng. Poate m-ai făcut să râd. Poate te-am lovit cu cotul din greșeală și nu am apucat să îmi cer scuze.

%d blogeri au apreciat: